Konsten att kunna simma

25 januari, 2015 Fides Allmänt

Den som vill börja fiska bör inte ha något emot vatten. Eftersom det är där fiskarna bor så kommer man att ha kontakt med vatten, och då är det enligt mig ett måste att man kan simma. Det går att hålla sig på land när man fiskar – man behöver inte stå i vattnet som man gör när man flugfiskar, eller stå på isen som man gör när man pimplar, eller fiska från en båt – men även om man bara tänker vara på land så finns det ändå inga garantier för att man inte ska trilla i. Hur försiktig man än är så kan olyckor hända, och ska man vara i närheten av vatten så måste man också ha respekt för vattnet. Man måste kunna simma helt enkelt, så att man har en chans att rädda sig om man skulle ramla i vattnet eller gå genom isen eller trilla ur båten.

I Sverige får barn lära sig att simma i skolan, och vissa föräldrar väljer också att låta sina barn gå extra simkurser eller träna simning mer seriöst och delta i simläger. Ju bättre man behärskar simning desto säkrare är man i vattnet, och hamnar man i en paniksituation så är det förstås bra att kunskaperna sitter i ryggmärgen så att man kan fokusera på att ta sig upp och inte på vad man ska göra med armarna och benen. Att delta i träningsläger i simning behöver inte betyda att man har stora tävlingsambitioner, i alla fall inte när det gäller yngre barn, och det kan ju hända att man fastnar för sporten och fortsätter att utöva den!

Kommer man från ett annat land kanske det inte alls är lika självklart att kunna simma, och även i Sverige finns det förstås de som trots allt inte har lärt sig att simma. Som vuxen kanske det känns pinsamt att gå på simskola, men det finns kurser som är riktade speciellt till vuxna som inte kan simma, och jag tycker definitivt att man ska lära sig simma oavsett om man tänker börja med fiske eller inte. Simkunskaperna kan rädda liv, och inte bara ens eget – det kan ju faktiskt vara så att man behöver rädda någon annan som har trillat i!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *